Skip to main content
GolfGolfregels

Nieuwe golfregels van kracht vanaf 1/1/2019

By januari 20, 2019januari 23rd, 2019No Comments

Sinds 1 januari zijn de vernieuwe golfregels van kracht. Om onze leden zo goed mogelijk te informeren organiseren we op 26 januari 2019 een presentatie. Ontdek hier alvast de 20 belangrijkste wijzigingen.

Sinds 1 januari zijn er vernieuwde golfregels van kracht. De bedoeling van deze herziening is om de golfregels moderner en simpeler te maken en het speltempo te bevorderen. In tegenstelling tot de voorbije aanpassingen van de reglementen, zijn deze veranderingen heel ingrijpend en gaat het om frequent gebruikte regels. Daarom organiseren we vanuit de club een presentatie om onze leden voldoende te kunnen informeren over de wijzigingen van de golfregels. 

Deze presentatie zal doorgaan op zaterdag 26 januari, om 10h30 in het clubhuis van Ternesse Golf & Country Club (Uilenbaan 15, 2160 Wommelgem). De presentatie zal ongeveer twee uur duren. Het is verplicht om via de activiteit in i-golf voor deze presentatie in te schrijven. 

Hieronder kan u alvast een beknopt overzicht van de 20 belangrijkste wijzigingen vinden, een goede voorbereiding op de infosessie.

 1. Droppen vanaf kniehoogte (niet van schouderhoogte).
 2. Het uitwijkgebied mag je meten met de langste club in je tas (maar het mag niet je putter zijn).
 3. Je moet droppen in het uitwijkgebied en je moet spelen vanuit het uitwijkgebied.
 4. Als je achteruit-op-de-lijn dropt, mag je de bal niet spelen van een plaats dichter bij de hole dan het referentiepunt (markeer altijd het referentiepunt).
 5. Tijd om te zoeken is maximaal 3 minuten (niet 5 minuten).
 6. Als je per ongeluk je bal beweegt bij het zoeken, plaats de bal dan terug zonder strafslag.
 7. Er is geen straf als je de bal per ongeluk twee of meer keer raakt; het telt als één slag.
 8. Er is geen straf als je bal per ongeluk jou of je equipment raakt.
 9. Als je kiest om de vlaggenstok in de hole te laten, is er geen straf als je bal bij een putt vanaf de green de vlaggenstok raakt.
 10. Schade op de greens van spikemarks, schoenen of dieren mag gerepareerd worden.
 11. Als je de bal op de green per ongeluk beweegt, plaats de bal dan zonder straf terug.
 12. Als de bal op de green gemarkeerd, opgenomen en teruggeplaatst is en dan door de wind beweegt, plaats de bal zonder straf terug op de oorspronkelijke plaats.
 13. ‘Strafgebieden’ (‘penalty areas’) is de nieuwe term voor waterhindernissen; je mag daarin zonder straf losse natuurlijke voorwerpen (zoals een takje) weghalen, je club grounden en oefenswings maken – net als op de fairway of in de rough.
 14. Je mag een strafgebied ontwijken (droppen met straf) als je minstens 95 procent zeker bent dat de bal in het strafgebied is.
 15. Je mag in bunkers losse natuurlijke voorwerpen zoals een takje weghalen.
 16. Je mag in bunkers niet het zand vlak voor of achter je bal aanraken, ook niet in de backswing van je slag of bij een oefenswing.
 17. Je mag zonder straf droppen als je bal ingebed is op de fairway of in de rough.
 18. Bij een onspeelbare bal in een bunker is er een extra optie: de bal onspeelbaar verklaren en de bal met twee strafslagen droppen buiten de bunker in een rechte lijn naar achteren.
 19. Je caddie of partner mag niet recht achter je staan als je je stand inneemt.
 20. Het wordt aanbevolen dat je over het voorbereiden en uitvoeren van een slag niet langer doet dan 40 seconden (in het algemeen kan nog sneller gespeeld worden) en Ready Golf wordt aangemoedigd.